Workshop Photovoice

Doel en inhoud van de workshop
Photovoice komt uit de traditie van participatief onderzoek, maar is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden als methode binnen kwalitatief onderzoek. Meer en meer onderzoekers ontdekken de unieke kansen die Photovoice biedt om de leefwereld en geleefde ervaring van patiënten, cliënten, kinderen, buurtbewoners of werknemers – letterlijk – in beeld te brengen.

Photovoice is innovatief en aanvullend als methode in kwalitatief en participatief onderzoek. Het biedt onderzoekers nieuwe wegen om te bewandelen naast de meer traditionele kwalitatieve onderzoeksmethoden. Maar photovoice is ook kwetsbaar en complex en vraagt om kennis en expertise van de onderzoeker. Want, hoe kun je photovoice inzetten bij verschillende doelgroepen, met respect voor de eigenheid van die groep? Voor welke onderwerpen is photovoice geschikt, en voor welke niet?  Hoe kun je data uit photovoice analyseren? En wat is eigenlijk data? Tegen welke ethische dilemma’s kun je aanlopen in een photovoice proces? Deze en meer vragen komen aan bod in de workshop.

Wat doen we in de workshop?
In deze workshop staan we stil bij de theoretische uitgangspunten van photovoice en hoe je photovoice in kunt bedden in een participatief proces. We gaan dieper in op de methodologische keuzes waar je als onderzoeker voor komt te staan. Onder leiding van professionele fotograaf Janine Schrijver gaan de cursisten zelf aan de slag met praktische werkvormen om foto’s te maken en te interpreteren.  Tevens zullen we stilstaan bij de ethische dilemma’s in photovoice.

Hoe en wat?
De cursus heeft een interactief karakter, waarbij oefeningen en creatieve werkvormen worden afgewisseld met informatieve colleges. Aan de hand van concrete voorbeelden illustreren we hoe photovoice, in onderzoek in de context van zorg en welzijn, uitgevoerd kan worden. De cursus is op een participatieve wijze vormgegeven en er is veel ruimte voor de vragen en dilemma’s van deelnemers.

Praktisch:

  • De cursus duurt in totaal 1 dag.
  • De kosten zijn 550,- (incl. catering, incl. BTW.)
  • De cursus wordt gegeven in Amsterdam (VU Campus)
  • Aantal cursusdeelnemers is minimaal 12 en maximaal 20 deelnemers.
  • De cursus in equivalent aan 1 ECTS.

Docenten
Dr. Christine Dedding, Associate Professor Participatie & Co-creatie
Saskia Duijs, MSc., universitair docent en onderzoeker
Janine Schrijver, professioneel fotograaf

Programma /Rooster

Op de hoogte blijven van nieuwe data voor deze en andere cursussen van de School for Participation, zet je dan op de lijst voor de nieuwsbrief.