Over

De School for Participation is een initiatief van de sectie Participatie en Diversiteit van de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora, van het Amsterdam UMC. De vakgroep is voorloper op het gebied van participatief actieonderzoek en participatie in onderzoek, zorg en beleid.

Meer over de oprichters en trainers van de School for Participation:

Christine Dedding is Associate Professor Participatie & Co-creatie bij de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora van het Amsterdam UMC. Zij is een bruggenbouwer tussen wetenschap en praktijk; al ruim 20 jaar werkt zij samen met mensen in kwetsbaar makende omstandigheden in onderzoek, zorg en beleid. Ze geeft trainingen en masterclasses op het gebied van participatief actie onderzoek en jongeren-participatie. Ze redigeerde ‘De rafels van participatie in de gezondheidszorg’ (Boom/Lemma, 2012) en is coauteur van het boek ‘Kinderen en jongeren actief in wetenschappelijk onderzoek: Ethiek, methoden en resultaten van onderzoek met en door jeugd’. Zij ontwikkelt creatieve dialogen en maatschappelijke eindproducten met impact en is mede-coördinator van het Centrum voor Clientervaringen.

0-2Saskia Duijs, is docent en onderzoeker bij de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora van het Amsterdam UMC. Ze heeft diverse PAR onderzoeken gedaan binnen het Centrum voor Clientervaringen (én daarbuiten) op het gebied van bewonersparticipatie in de wijk, cliëntparticipatie in de wijkzorg en in de GGZ. Ze werkt met een combinatie van traditionele kwalitatieve onderzoeksmethoden en innovatieve arts-based methoden, zoals photovoice. Ze geeft les in kwalitatief onderzoek, medische sociologie en participatief onderzoek. Ze werkt op dit moment aan een participatief actieonderzoek naar de ervaringen van zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers in de transitie vanuit een kritisch gender en intersectioneel perspectief.

Nicole Goedhart is docent en onderzoeker bij de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora van het Amsterdam UMC. Ze doet participatief onderzoek voornamelijk rondom het complexe probleem van digitale ongelijkheid. In haar onderzoek brengt ze burgers in kwetsbare omstandigheden, vrijwilligers, professionals en beleidsmakers samen om op zoek te gaan naar innovatieve oplossingen die aansluiten bij de dagelijkse praktijk en hierdoor kansrijker zijn. Ze zet creatieve middelen in om juist de burgers een stem te geven die vaak het minst gehoord worden beleid en onderzoek. Ook heeft Nicole ervaring in het geven van onderwijs over het doen van participatief en kwalitatief onderzoek.

Karijn Aussems werkt als docent en participatief onderzoeker bij de afdeling Ethiek, Recht en Humaniora, Amsterdam UMC. Zij heeft een achtergrond in culturele en Maatschappelijke Vorming, HBO; Health Care & Social Work, MA; Zorgethiek & Beleid, MA. Met jaren (internationale) ervaring in jongerenwerk, beleidsontwikkeling en zorgethiek bouwt zij met jongeren bruggen naar zorgverleners en beleidsmakers voor betere zorg op maat. Zij zet daarbij creatieve middelen in om zelfs ongemakkelijke onderwerpen bespreekbaar te maken. Zij is coördinator van de School for Participation en het  Jongeren Leernetwerk en promoveert dit jaar op het thema jongerenparticipatie in onderzoek

 

Internationaal is de School for Participation ingebed in diverse netwerken, waaronder de International Collaboration of Participatory Health Research (ICPHR).