Participatief actieonderzoek training

Van onderzoek wordt in toenemende mate verwacht dat ieders perspectief wordt meegewogen in het begrijpen, definiëren en prioriteren van problemen en kansen. Participatief actieonderzoek (PAR) is onderzoek met mensen in plaats van over mensen. Door samen, en al doende te leren ontstaat diepgaand inzicht in de huidige en gewenste situatie en groeit wederzijds begrip. Dit helpt om onderzoek, beleid, voorlichting en interventies te ontwikkelen welke aansluiten bij de behoeften en complexe dagelijkse realiteit van mensen.

Cursus

In deze cursus leer je hoe je mensen op een betekenisvolle manier betrekt bij onderzoek en beleid. Met name mensen die leven in kwetsbaar makende omstandigheden en nog te weinig gehoord worden. We besteden aandacht aan de theoretische basis, de onderliggende principes en waarden, kwaliteitscriteria en ethiek van PAR. We werken met participatieve en creatieve methoden van dataverzameling, analyse en evaluatie. Praktijkvoorbeelden illustreren hoe PAR in verschillende contexten en met verschillende doelgroepen (bijv. kinderen, ouderen, mensen met een chronische ziekte, mensen geraakt door armoede) vorm kan krijgen. Tevens is er ruimte om te reflecteren op een eigen project.

Na de cursus

Na afloop kun je deelnemen aan het PAR leernetwerk, zodat je vragen kunt blijven stellen en tips en ervaringen kunt delen. De cursus staat equivalent aan 3 ECTS. Het is mogelijk om na afloop een essay te schrijven en daarmee 1 extra ECT te verkrijgen.

Aanmelden

Er zijn ook incompany trainingen mogelijk (door de grote vraag zijn wij voor 2024 volgeboekt voor de incompany trainingen).

Op de hoogte blijven van nieuwe cursusdata? Meld je aan voor de nieuwsbrief.

Kosten

Cursuskosten bedragen € 1.850,- (incl. catering, materialen, boek en toegang tot het PAR leernetwerk, exclusief BTW). Vanaf 1 januari 2025 bedragen de cursuskosten € 1.900,- (incl. catering, materialen, boek en toegang tot het PAR leernetwerk, exclusief BTW). Onderzoekers die ingebed zijn bij het Amsterdam Public Health Institute (APH) krijgen 25% korting. Ervaringsdeskundigen kunnen een verzoek tot korting indienen.